KORUMA TEDBİRİ NEDİR?
Koruma tedbiri ve uzaklaştırma kararı 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla verilen hızlı ve etkili bir tedbirdir.
Şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi olan her kişi, şikayet ve ihbar mercilerine müracaat ederek 6284 sayılı Kanun kapsamında öngörülen tedbirleri talep edebilmektedir.
6284 sayılı Kanun’da şiddet fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet türlerinin hepsini kapsayacak şekilde tanımlanmıştır. Dolayısıyla sadece fiziksel veya cinsel şiddet durumunda değil, aynı zamanda psikolojik ve ekonomik şiddet durumlarında da bu koruma tedbirine başvurulabilmektedir.
KORUMA TEDBİRLERİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan tüm kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurları bu Kanun kapsamında sayılmakta ve koruma tedbirinden faydalanabilmektedir.
Kadına yönelik olan her türlü şiddet evlilik içerisinde yaşanması fark etmeksizin bu kanunun kapsamında değerlendirilmelidir. Çocuklar ve aile bireyleri cinsiyetlerine bakılmaksızın 6284 sayılı Kanun kapsamında koruma tedbirlerinden faydalanabilmektedir.
Tek taraflı ısrarlı takip mağduru ise istemediği halde kendisine veya yakınına yönelik olarak, ısrarlı biçimde, araçla, iletişim vasıtasıyla, sözle, hareketle veya hukuka aykırı başka bir davranışla gerçekleştirilen kişi olarak tanımlanabilmektedir. Örnek vermek gerekirse mağdur istemediği halde sürekli telefon etmek, mektup göndermek veya diğer iletişim araçları vasıtasıyla ilişki kurmaya çalışmak, e-mail, sms vb. göndermek veya siber ısrarlı takip gerçekleştirmek, mağduru bir yerde beklemek, takip etmek, gözetlemek, istenmediği halde çiçek, hediye veya herhangi başka bir eşya göndermek, kamuya açık bir yerde veya internet ortamında mağdur hakkında söylentiler yaymak veya bilgi/resim vb. kişisel verilerini paylaşmak gibi fiiller gerçekleştirildiğinde tek taraflı ısrarlı takip söz konusu olacaktır.
KORUMA KARARINI KİM VERİR?
Kanun koyucu bu yasa kapsamında alınabilecek tedbirleri koruyucu ve önleyici tedbirler olarak ikiye ayırmıştır. Bunlardan ilki mülki idari amir tarafından verilen koruma tedbir kararları diğeri ise aile mahkemeleri tarafından verilen koruma tedbiri kararlarıdır.
Mülki idari amir tarafından verilebilecek koruma tedbirleri şunlardır:
· Uygun barınma yeri sağlanması
· Geçici maddi yardım yapılması
· Psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi
· Hayati tehlikenin bulunması halinde doğrudan koruma altına alınması
· Gerekli olması halinde çocuklar için kreş imkanının sağlanması
Aile Mahkemesi tarafından verilebilecek koruyucu tedbirler şunlardır:
· İşyerinin değiştirilmesi
· Evli olunması halinde şiddet uygulayan kişi ile birlikte yaşanıyorsa kalacak başka bir yer sağlanması
· Evli olunması halinde ortak ev varsa tapu kütüğünde eve “aile konutu şerhi” konulması (Aile konutu şerhi konulması ile birlikte bir eş diğer eşten izinsiz evi başkasına satamayacak veya ev üzerinde başkasına bir hak tesis edemeyecektir.)
· Hayati tehlike bulunması halinde kimlik bilgilerinin ve diğer belgelerin değiştirilmesi
Aile Mahkemesi tarafından verilebilecek uygulamada uzaklaştırma kararı olarak da bilinen koruyucu tedbirler şunlardır:
· Tehdit, hakaret, aşağılama, küçük düşürücü söz ve davranışlarda bulunulmasının yasaklanması
· Şiddet uygulayan veya uygulayabilecek kişinin aile konutundan uzaklaştırılması veya aile konutunun sadece kişinin kullanımına bırakılması
· Şiddet mağduru kişi ve korunan diğer kişilerin bulunduğu konut, okul, işyeri gibi alanlara yaklaşılmasının yasaklanması
· Şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişinin çocuk ile kişisel ilişki kurma haklarına kısıtlama getirilmesi veya bu haklarının tamamen kaldırılması
· Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi
· Korunan kişi ile iletişim kurmasının ve rahatsız etmesinin yasaklanması
· Şiddet uygulayan veya uygulayabilecek kişinin ruhsatlı silahı bulunması durumunda, bu silahın veya silahların polise/jandarmaya teslim edilmesi
· Silah bulunduran kişi polis, asker gibi görevini ifa etmesi için kendisine silah verilmiş bir kişi olsa dahi, söz konusu silahın ilgili kuruma teslim edilmesi
· Sağlık kuruluşlarınca şiddet mağduruna tedavi sağlanması
· Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşılmaması, bağımlılığının olması hâlinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlanması.
· Şiddet uygulayan kişi aynı zamanda ailenin geçimini sağlayan veya katkıda bulunan kişi ise 4721 sayılı Kanun hükümlerine göre nafakaya hükmedilmemiş olması kaydıyla, talep edilmese dahi tedbir nafakasına hükmedilmesi
Koruma tedbiri için başvurulduğunda mülki idari amir veya hakim birden fazla koruma tedbirinin çıkarılmasına karar verebilmektedir. Ayrıca Kanun’da yazanlarla sınırlı kalmadan benzer başka koruma tedbirlerine de karar verilebilmektedir.
KORUMA TEDBİRİ KARARI ALMAK İÇİN GEREKENLER NELERDİR?
Koruma tedbirlerinin çıkartılabilmesi aşağıdaki 4 merci en çabuk ve kolay ulaşılabilecek olanına başvurulabilmektedir.
· Mülki idari amir: Vali veya kaymakamlıklara sözlü veya yazılı olarak başvurarak yukarıda yazılı tedbirleri talep etmek mümkündür.
· Kolluk Amiri: Acil olarak koruma tedbirinin çıkarılmasına ihtiyaç olması durumunda polise veya jandarmaya sözlü veya yazılı olarak başvurarak mülki idari amirin hükmedebileceği belirtilen tedbirlerden birine hükmedilmesini talep etmek mümkündür.
· Cumhuriyet Başsavcılığı: Cumhuriyet Başsavcılığına bir dilekçe yazarak koruma tedbirlerinin uygulanması talep edilebilmektedir.
· Aile Mahkemeleri: Yukarıda mahkemeler tarafından verilebileceği açıklanan kararlar için bir dilekçe ile mahkemeye başvurulabilmektedir.
6284 sayılı Kanun’da belirtilen koruma tedbirleri oldukça hızlı bir şekilde ve herhangi bir delil sunmaya ihtiyaç duymadan talep edilebilecek şiddetten korunma yöntemleridir.
KORUMA TEDBİRİNİN SÜRESİ NE KADARDIR?
Tedbir kararı ilk defasında en çok altı ay için verilebilmektedir. Ancak şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşıldığı hallerde, kendiliğinden ya da talep üzerine tedbirlerin süresinin veya şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya aynen devam etmesine karar verilebilmektedir.
KORUMA TEDBİRİ KARARINA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?
Verilen kararların karşı tarafa tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde ilgililer tarafından aile mahkemesine itiraz edilebilmektedir.
KORUMA KARARI İHLAL EDİLİRSE NE OLUR?
Koruma tedbiri kararının ihlal edilmesi halinde, 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsi yaptırımına Aile Mahkemesi hakimi tarafından karar verilebilecektir. Ayrıca ihlalin her tekrarında verilecek zorlama hapsi süresi 15 günden 30 güne kadar uzatılacak olup toplamda 6 aya kadar zorlama hapis cezası verilebilecektir.
Hangi tür şiddet olursa olsun şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla koruma tedbiri ve uzaklaştırma kararı yolu başvurulabilecek en hızlı ve etkili yöntemlerden biridir. Mağduriyet yaşanmaması için konu ile ilgili uzman bir kişiden hukuki destek almanız tavsiye edilmektedir.
Av. Cevdet YILMAZ
Comments