top of page
Yazarın fotoğrafıOcak Yılmaz Partners Hukuk

İnternet Alan Adı Uyuşmazlıklarında Çözüm Yolları

İnternet Alan Adı Uyuşmazlıklarında ICANN Tahkim Usulü ve “.tr” Uzantılı Alan Adları Bakımından Uyuşmazlık Çözüm Yolları


Adilenur ÖZTÜRK[1]

Av.Girayhan OCAK[2]


İnternet tarihi, 1960’lı yıllarda Amerikan Savunma Bakanlığı Proje Kurumu tarafından ilk olarak askeri araştırmalar için geliştirilen Advanced Research Projects Authority Net (ARPANET) Türkçe ismiyle Gelişmiş Araştırma Projeleri Dairesi Ağı’nın üniversitelere bağlanmasına dayanmaktadır[3]. İnternet, 1970’li yıllardan sonra yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte hızla büyüyerek insanlığın hayatını değiştirmiştir. İnternet kavramı ile hayatımız değişirken günlük işlerimiz, kamu hizmetleri, ticaret, sosyal medya, iletişim, sanat vb. işlerimizi de internet ortamına hızla taşınmıştır. Günlük ve her türlü işin internet ortamına taşınmasıyla birlikte azımsanamayacak çoğunlukta kişi ve kuruluş kendini ve verdiği hizmeti internet ortamında seçtiği bir alan adıyla ve İnternet Protokol (IP) adresiyle temsil etmeye başlamıştır.


Alan adını anlamak için ilk önce IP adresi kavramından bahsetmek faydalı olacaktır. İnternet Protokol Adresi (IP), İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğinin 3. maddesinin h bendinde şu şekilde tanımlanmıştır: Bir ağa bağlı cihazların birbirini tanımak, birbiriyle iletişim kurmak ve veri alışverişlerinde bulunmak için kullandıkları İnternet Protokolü standartlarına göre verilen bir adrestir[4]. IP adresi tektir ve bir defa tahsis edilmektedir. İnternete bağlı her bilgisayar ve sunucunun farklı IP adresi bulunmaktadır. IP adresi rakamlarla ifade edilmektedir. Örneğin; 8.8.8.8 Google’ın IP adresidir. İnternet kullanıcılarının tüm sitelerin IP adresini bilmeleri mümkün değildir. Bu durumda internet alan adı (Domain Name), kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır[5].


Alan adı (Domain name), İnternet Alan Adları yönetmeliğinin 3/f maddesinde :” internet adreslerinin temel öğesini oluşturan, internet üzerindeki bir noktayı tanımlayan ve ona ulaşmayı sağlayan, kullanıcılara bir anlam ifade eden ve hatırlanması kolay biricik alfa numerik gösterimlerdir.[6]” şeklinde tanımlanmıştır. Elektronik Haberleşme Kanunu 3/v bendinse ise kısaca : “İnternet üzerinde bulunan bilgisayar veya internet sitelerinin adresini belirlemek için kullanılan internet protokol numarasını tanımlayan adlardır.”[7] şeklinde tanımlanmaktadır. Alan adı sayesinde internette kullandığımız web siteleri birbirinden ayrılmaktadır.


Alan adları ikiye ayrılmaktadır. Bunlar; bir ülkeye ait olan ülke kodlu alan adları ve ülke kodu içermeyen jenerik internet alan adlarıdır[8]. “.tr” uzantılı alan adları Türkiye ülke kodu içeren alan adlarındandır. Örneğin; www.istanbul.com.tr adresinde ".tr" Türkiye için internet ülke alan adı kodunu göstermektedir[9]. Her internet sitesinde ülke kodu içeren bir alan adı bulunması zorunlu kılınmamaktadır. Ülke kodu içeren alan adlarını sahiplenebilmek ve tescil ettirebilmek için ilgili ülkedeki yetkilendirilmiş kurum veya kuruluşa başvurulmaktadır. Ülke kodu içermeyen alan adları bakımından ise bu hizmeti sunan yetkili bir hizmet sağlayıcıdan alınabilmektedir. Alan adlarının sahipliğinde alan adlarının tek olmasından kaynaklı ilk gelen alır prensibi bulunmaktadır. Bu prensibe göre bir alan adının bir başkası tarafından alınması mümkün olmadığı gibi ilgili alan adının ilk tescilini sağlayan hak sahibi olmaktadır. İlk gelen alır prensibinin birtakım istisnaları da mevcuttur. Örneğin; evrensel olarak “.gov” uzantılı alan adı kullanımı yalnızca devlet kurum ve kuruluşlarına, “.edu” uzantılı alan adları yalnızca üniversitelere; Türkiye için; “gov.tr” uzantılı alan adları yalnızca Türkiye Cumhuriyeti Devleti kamu kurum ve kuruluşlularına, “.av” yalnızca Türkiye’deki avukatlara, “.kep” ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilen Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılarına tahsis edilmiştir. Bu alan adları için ilk gelen alır prensibi geçerli olmamaktadır[10]. Söz konusu alan adlarının tahsisinde bazı kriterlerin sağlanması öngörülmüştür.


Reklamın ve internet ağının bu denli önemli olduğu günümüz teknolojisinde internetin ticari ve pazarlama amaçlı kullanılmasındaki artışla birlikte internet ortamında web sitesi olmayan kurum sayısı giderek azalmaktadır. İnternet ortamında web sitesi bulunan kişi ve kuruluşlar kendilerini internet alan adları ile temsil ettirmektedir. Gerçek kişiler ve tüzel kişilerin, kendilerini ve sundukları hizmetleri internet ortamında temsil ettirmeye başlamasıyla birlikte internetin sunduğu kolaylıkların yanında rekabetin internete taşınmasından kaynaklı olarak alan adlarına maddi değerler biçilmesiyle birlikte birtakım uyuşmazlıklar da ortaya çıkmaktadır. Alan adlarının maddi değerlerinin olmasından kaynaklı kötü niyetli tescil ve kullanımlar da ortaya çıkmaktadır. Bu kötü niyetli tescil ve kullanımlar “Cybersquatting“ Türkçe anlamı ile “Siber İşgal” olarak adlandırılmaktadır[11]. Karşılaşılan bu sorunları çözmek adına küreselde ve ülkemizde çeşitli düzenlemeler ve yöntemler geliştirilmiştir.


Uluslararası düzenlemelerde etkili çözüm yöntemlerinden biri İnternet Tahsisli İsimler ve Sayılar Kurumu (ICANN) tahkim sistemidir.[12] Türkçe açılımıyla İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Grubu (ICANN) Amerika Birleşik Devletleri’nde 30 Eylül 1998’de göreve başlamıştır. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) internetin çeşitli gruplarının katılımıyla oluşmuş kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur[13]. İnternet alan adı uyuşmazlıklarında alan adına göre farklı çözüm yöntemleri mevcuttur. Uluslararası alanda etkili ve hızlı çözüm yollarından biri ICANN tahkim usulüdür. Tahkim, kanunun öngördüğü durumlarda uyuşmazlığın mahkemeler yerine hakemler tarafından kesin ve bağlayıcı bir şekilde çözülmesi olarak tanımlanmaktadır.


ICANN, üst düzey alan adları uyuşmazlıkları için iki çözüm mekanizması geliştirmiştir. Bunlar Alan Adı Uyuşmazlıklarının Yeknesak Çözüm Politikası (UDRP) ve Yeknesak İvedi Askıya Alma Politikası (URS). Ülke kodlu alan adları için ise ülkeler kendi uyuşmazlık çözüm mekanizmalarını geliştirmektedir. Örneğin; “tr” uzantılı alan adlarının yönetimi için ayrıca TR Ağ Bilgi Sistemi (TRABİS) sistemi ile BTK’nın yetkilendirdiği Uyuşmazlık Çözüm Hizmet Sağlayıcı (UÇHS) çözüm mekanizmaları geliştirilmiştir. Aşağıda evrensel ve yerel bazda sunulan bu çözüm mekanizmalarından ayrı ayrı bahsedilmiştir.


İnternet Alan Adı uyuşmazlıklarının çözümünde ICANN tahkim usulü ve ülkemizde uygulanan usulde bazı benzerlikler ve farklılıklar görülmektedir. ICANN bünyesinde internet alan adı için tescil işlemi yapıldığı esnada ICANN Tahkim usulüne başvuru zorunlu kılınmaktadır[14]. ICANN tahkim usulü uygulaması ancak ICANN tarafından yetkilendirilen kuruluşlar tarafından uygulanabilmektedir. ICANN nezdinde yetkilendirilmiş dört kuruluş vardır. Bu kuruluşlar: ADRforum, WIPO, CAC-ACİD, ADNDRC’dir[15].


Uyuşmazlık çözümlerinde önemli bir rolü olan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO-World Intellectual Property Organization), ülkeler arasında işbirliği ortamı yaratarak fikri hakların korunması ve bu haklara saygı gösterilmesini sağlamak amacıyla 1970 yılında kurulmuştur[16]. WIPO’nun şuan 193 üyesi bulunmaktadır[17]. ADNRC, “Asian Domain Name Dispute Resolution Centre” Türçe ifadesiyle Asya Alan Adı Uyuşmazlık Çözüm Merkezi, Çin Uluslararası Ekonomik ve Ticari Tahkim Komisyonu ve Hong Kong Uluslarası Tahkim Merkezi tarafından ortaklaşa kurulmuştur[18]. Bu tahkim merkezi Hong Kong “.hk” ve Çin “.cn” alan adları için yetkilidir[19]. ADRForum,1999 yılından beri alan adı uyuşmazlıklarını yönetmektedir. UDRP Politika ve prosedürlerini benimsemektedir[20]. CAC- ACİD (The Czech Arbitration Court- Arbitration Center for Internet Disputes: “.eu” için tek yetkili kuruluştur. Merkezi Prag’tır[21].


ICANN Tahkim usulünde kullanıcı ICANN’ın yetkilendirdiği kuruluşlara başvurarak bu hakkını kullanabilmektedir. Alan adlarının kötüye kullanılması, çalınması veya ticari marka haklarının ihlali gibi konularda ICANN Tahkim usulüne başvurulmaktadır. Uyuşmazlık başvurusunu ICANN’ın onayladığı bir tahkim merkezine yapmak zorunlu unsurdur.


ICANN tarafından, İnternet Alan Adları ile ilgili çıkan uyuşmazlıkların çözülmesi amacıyla çıkarılan Unıform- Name Dispute- Resolution Policy (UDRP) 1999 senesinde yürürlüğe girmiştir. ICANN’ın yetkilendirdiği kuruluşlar UDRP politika ve prosedürlerine uyarak tahkim uygulamasını yürütmektedir. Kısacası UDRP, internet alan adı uyuşmazlıklarının çözümünde kullanılmaktadır. UDRP’nin amacı alan adını alan son alan adı kullanıcısı ile bu alan adı üzerinde hak iddia edecek olan üçüncü kişiler arasındaki uyuşmazlıkları çözmektir. UDRP kapsamında alan adını kullanan kişi veya kuruluşun bu alan adının üçüncü kişiler tarafından kullanılmasıyla ilgili talepte bulunabilmesi için üç şartın birlikte olması gerekmektedir.


Bu şartlar;

· İnternet Alan Adını alan kişi veya kuruluşun alan adının şikâyet eden kişi veya kuruluş tarafından sahip olduğu bir ticari marka ile özdeş veya karıştırılabilir derecede benzer olması,

· İnternet Alan Adını alan kişi veya kuruluşun, söz konusu alan adı ile ilgili haklara veya çıkarlara sahip olmaması,

· İnternet Alan Adının kötü niyetle kaydedilmiş veya kötü niyetle kullanılıyor olması

şeklindedir.


Bir alan adının sadece bir markaya benzer olması, alan adının kullanımının durdurulması veya transfer edilmesi için yeterli bir neden değildir. Sayılan üç şartın da aynı anda gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Alan adının benzerliğinin tespitinden sonraki aşama ise alan adını kullanan kişinin, alan adını kullandığını iddia ettiği üçüncü kişinin bu alan adı üzerinde hak veya menfaatinin olmadığını ispat etmesidir. Daha sonra UDRP başvurusunda bulunan kişi alan adının üçüncü kişi tarafından kötü niyetle tescil ettirildiği ve kullanıldığını ispatlamalıdır. UDRP üst düzey alan adı uyuşmazlıklarını kapsadığı için alan adı sahibi alan adını hangi ülkede tescil ettirdiği önemli olmaksızın ICANN’ın yetkilendirdiği kuruluşlarda sureci başlatabilmektedir. UDRP kararları kesin ve bağlayıcı olduğundan üst karar merciine taşıma imkânı bulunmamaktadır[22].


Üst düzey alan adlarındaki uyuşmazlıkları önlemek için geliştirilen diğer mekanizma ise The Unıform Rapid Suspension System (URS), Türkçe ismiyle Yeknesak İvedi Askıya Alma Politikası, net hak ihlali yaşayan internet alan adı sahipleri için daha düşük maliyetli daha hızlı tamamlanan bir çözüm mekanizmasıdır[23]. Başvurunun kabul edilmesi için gerekli şartlar UDRP ile aynıdır. Ancak URS usulünde UDRP usulüne göre başvuru yapan alan adı kullanıcısının ispat külfeti daha azdır[24]. İlgili başvurular şikâyetin iletilmesinden iki gün sonra ilk incelemeye tabi tutulmaktadır bu inceleme başvurunun kabul olması veya reddedilmesine yönelik değildir bu aşamada sadece şikâyet için gerekli şartların taşınıp taşınmadığına bakılmaktadır[25]. İlk idari inceleme sonucunda başvuru şartlarında bir eksiklik tespit edilirse şikâyet reddedilmektedir. URS neticesinde başvuru kabul edildiğinde UDRP’de olduğu gibi alan adının transferi veya durdurulması işlemleri yapılmamaktadır. URS usulünde Türkçe açılımında yazdığı gibi alan adının kullanımı geçici bir süreliğine aksıya alınmaktadır. Şikâyetin ilk idari incelemesinin tamamlanmasının ardından şikâyet kabul edildiğinde kayıt operatörü bilgilendirilmektedir ve 24 saat içerisinde alan adı kilitlenerek askıya alınmaktadır.


Ülkemizde ise 19.08.2022 tarihinde yayımlanan BTK duyurusuyla İnternet Alan Adları Yönetmeliğine dayanılarak”.tr” uzantılı alan adları yönetimi konusunda yeni bir düzenleme ve dönem olan TRABİS’e geçilmiştir[26]. TRABİS sadece “.tr” uzantılı alan adlarıyla ilgili uyuşmazlık çözümünde kullanılmaktadır. Bu önemli adımla birlikte “.tr” uzantılı alan adları açısından mahkeme süreci haricinde yeni bir uyuşmazlık çözüm mekanizması belirlenmiştir. Türkiye’de İnternet Alan Adı Yönetmeliği’nin 23. maddesinde alan adlarıyla ilgili uyuşmazlıkların Uyuşmazlık Çözüm Hizmet Sağlayıcılar (UÇHS) tarafından işletilen Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması (UÇM) vasıtasıyla çözüleceği belirtilmektedir[27]. UÇM, alan adlarıyla ilgili doğacak uyuşmazlıkların çözümlenmesi amacıyla oluşturulan bir sistemdir. UÇHS olarak faaliyet göstermek isteyen kuruluşlar Bilgi Teknolojileri Kurumuna başvuruda bulunarak faaliyet göstermektedirler. BTK tarafından faaliyet belgesi verilmiş şu an için iki Uyuşmazlık Çözüm Hizmet Sağlayıcısı bulunmaktadır[28]. Bu hizmet sağlayıcıları Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği Uyuşmazlık Çözüm Merkezi ve TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezidir. Alan adlarına ilişkin şikayetler ve uyuşmazlıklar yukarıda bahsedilen yetkili UÇHS’ler tarafından yürütülen UÇM’lere yapılmaktadır.


Uyuşmazlık çözüm mekanizmasına başvuru için;


· Uyuşmazlık konusu alan adının, sahip olunan ya da ticarette kullanılan marka, ticaret unvanı, işletme adı ya da diğer tanıtıcı işaretlerle benzer ya da aynı olması,

· Alan adını tahsis ettiren tarafın bu alan adı ile ilgili yasal bir hakkı ya da bağlantısının olmaması

· Alan adının alan adı sahibi tarafından kötü niyetle tahsis ettirilmesi veya kullanılması


gerekmektedir[29].


Şartların hepsinin birlikte bulunması durumunda alan adı kullanıcı seçtiği UÇHS’ye başvurusunu yapmaktadır. ICANN-UDRP usulünde olduğu gibi şartların tamamının uyuşmazlık bakımından var olması gerekmektedir. Şartların eksik olduğu durumlarda şikayetler kabul edilmemektedir. Örneğin yetkili bir UÇHS olan Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin[30] vermiş olduğu 19.09.2022 tarihli karar şu şekildedir:caykahve.comtr alan adı için 2022 senesinde ön sipariş oluşturan şikâyetçi TRABİS’in girmesiyle birlikte caykahve.com.tr nin başkasına tahsis edilmesini ve kendine çaykahve.com.tr‘nin tahsis edilmesinin haksızlık olduğunu iddia ederek caykahve.com.tr’nin kendine devredilmesini talep etmiştir. Alan adı uyuşmazlıkları bakımından ispat külfeti şikayetçidedir. Yukarıda açıklanan hususlar ve yapılan değerlendirmeler sonucunda, İnternet Alan Adları Yönetmeliği m. 25/1 hükmünde sayılan 3 şartın bir arada gerçekleşmediği kanaatine varılmış olup, Yönetmeliğin 27. maddesi gereğince şikâyetçinin talebinin reddine karar verilmiştir[31]. “


04.11.2022 bir diğer karar örneğinde ise; “Şikâyetçinin TÜRKPATENT nezdinde, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 06.05.2022 tarihinden itibaren 10 yıl süreyle korunmak üzere 41, 42 ve 45 numaralı sınıflarda kendi adına tescil edilmiş̧ Şikayetçinin, "TEŞEKKÜR teşekkür" markası bulunmaktadır. "TEŞEKKÜR teşekkür" marka tescilini yaptırmış olmasından dolayı "tesekkur.com.tr" alan adının tarafına tahsis edilmesi gerektiğini, Markalarının "Teşekkür" olduğunu, büyük ve küçük harfler de kullanılsın diye "TEŞEKKÜR teşekkür" seklinde marka tescilinin yaptırıldığını, "teşekkür.com", "tesekkür.com", "tesekkürler.org", "teşekkur.com", "tesekkür.org" ve "tesekkurettin.com" alan adlarının kendilerine ait olduğunu, "tesekkur.com.tr" alan adını uzun zamandır almak için çabaladıklarını bunlardan dolayı şikayetçi alan adının kendisine tescil ve devrini talep etmektedir. Şikâyet edilen ise dilekçesinde, şikayetçinin markasının teşekkür değil teşekkür teşekkür olduğunu ikilime olduğu için benzerlik sayılmayacağını ve kendisinin bu marka üzerinde hak talep edebileceğini belirtmektedir.” Kurul değerlendirmesinde Yönetmeliğin 25/1 maddesinde sayılan şartların birlikte bulunup bulunması üzerinde durmuştur. Benzerlik unsuru bakımından ikilemenin benzerliği ortadan kaldırmağını, ortalama bir tüketicinin zihninde ortaya çıkabilecek algının aynı olduğunu ve benzerlik bulunduğunu belirtmektedir. Şikâyet edilen söz konusu alan adı üzerinde herhangi bir marka tescil belgesi sunmamıştır. Kurul, şikâyet edilenin ilgili alan üzerinde hak ve menfaat sahibi olmadığına karar vermiştir. Kötü niyet kapsamında değerlendirmesinde ise, şikâyet edilenin uyuşmazlık konusu internet alan adını, ticari kazanç elde etmek amacıyla, şikâyetçinin sahibi olduğu ticarette kullanılan marka ile benzerlik sağlayarak karışıklık meydana getirmek suretiyle internet kullanıcılarını kendi sitesine yönlendirmeye çalıştığı kanaatine varılmıştır. Ayrıca şikâyet edilenin henüz internet sitesini aktif hale getirmemiş olması kötü niyeti ortadan kaldırmamaktadır. Alan adının şikâyet edene devrine karar verilmiştir[32].


Yetkili kurumlar şikâyet başvuru şartlarını her bir başlığı ayrı değerlendirerek inceleme yapmaktadır. Başvuru için öngörülen üç şartın varlığı halinde şikâyet etmek isteyen taraf seçtiği bir UÇHS’ye başvurusunu öngörülen başvuru yöntemlerini kullanarak yapmaktadır. UÇHS’ler başvuruların sonuçlanması halinde taraflara sonucu tebliğ etmektedir. Şikâyet için seçilen UÇHS geri dönüş yapana kadar alan adı kullanıcı başka bir UÇHS’ye başvuru yapamamaktadır. UÇHS başvuru dili Tükçe’dir.


Uluslararası düzenlemelerle “.tr” uzantılı alan adları uyuşmazlıkları için yapılan düzenlemeleri karşılaştırdığımızda: UDPR usulünde ispat külfeti hak ihlaline uğradığını iddia eden şikayetçiye yükletildiği gibi UÇHS sisteminde de başvuru sahibinin iddiasını doğrulayıcı bilgileri toplaması gerekmektedir. UÇHS kararlarında ilgili alan adının iptaline, şikayetçi tarafa devrine veya talebin reddine karar verilmektedir. UDRP usulünden farklı olarak UÇHS başvuru şartlarında bir eksiklik fark etmesi halinde başvuruyu ivedilikle reddetmeden durumu şikâyetçiye bildirmektedir ve eksikliğin giderilmesi için şikayetçiye beş günlük mühlet vermektedir. Verilen süre içerisinde eksiklikler tamamlanmazsa başvuru reddedilmektedir. Şikayetçinin tekrar başvuru hakkı mevcuttur.


Sonuç olarak URS, UÇM ve UDPR hızlı, maliyetsiz ve komplike olmayan çözüm mekanizmalarıdır. Türkiye’de TRABİS’e geçilmesiyle birlikte “.tr” uzantılı alan adları uyuşmazlıklarında pratik bir dönem başlamıştır. UÇM’ler mahkemelere göre oldukça avantajlı olsa da tahkim süreci olmadan mahkeme sürecini başlatmakta mümkündür. “.tr” alan adları bakımından öngörülen şartlar ve UDRP şartları içerik olarak aynı olmakla birlikte süre ve usul bakımından bazı farklılıklar içermektedir.

ocakyilmaz.com

KAYNAKÇA

[1] OcakYılmazPartners Hukuk Ofisi - Stajyer [2] OcakYılmazPartners Hukuk Ofisi - Avukat [3] İnternetin geçmişi Amerika Birleşik Devletleri’ nde 1960’ lı yıllarda Amerikan Savunma Bakanlığı Araştırma Projeleri Kurumu’ nca (DARPA) geliştirilen ARPANET ağının daha sonra diğer devlet kurumları ve üniversitelerin ağına bağlanması ve 1970’ lerde internet olarak bilinecek olan ağlar arası bağlantının geliştirilmesine dayanmaktadır. ŞARLAK, Zeynep “İnternet Alan Adının (Domaın Name) Hukukı̇ Nı̇telı̇ğı̇ Ve Marka Hakkı Üzerı̇ndekı̇ Etkı̇sı̇” S.9 [4]İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik [5]DAL ,Seniha, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi 2010 C, XXVIII, S, 1 Türk Hukukunda İnternet Alan Adları(Domain Names) ve Bu Alandaki Son Gelişmeler S.480 [6] İnternet Alan Adları Yönetmeliği 3/f [7] Elektronik Haberleşme Kanunu 3/v [8] KAYA, Mehmet Bedii, İnternet Alan Adı Uyuşmazlıklarının Çözümünde Alternatif Yöntemler: UDRP, URS ve TRABİS Karşılaştırması Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi Cilt27, Sayı2, Aralık 2021, s.1463 [9]https://tr.wikipedia.org/wiki/İnternet_ülke_üst_seviye_alan_adı#:~:text=İnternet%20Ülke%20Alan%20Kodu%2C%20(İngilizce,için%20%22.it%22dir Erişim Tarihi: 23.08.2023 [10] KAYA, S:354 [11] KAYA, s.1464 [12] BAL, Nurullah İnternet Alan Adları ve İnternet Alan Adı Uyuşmazlıklarının Tahkim Yoluyla Çözümlenmesi Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi C. XVII, Y.2013, s. 324 [13] https://tr.wikipedia.org/wiki/İnternet_Tahsisli_Sayılar_ve_İsimler_Kurumu Erişim Tarihi 28.08.2023 [14] BAL, s.327 [15] BAL, s. 325,326 [16] https://www.mfa.gov.tr/dunya-fikri-mulkiyet-orgutu.tr.mfa Erişim Tarihi: 24.08.2023 [17] https://www.wipo.int/members/en/ Erişim Tarihi 29.08.2023 [18] https://www.adndrc.org/about_us Erişim Tarihi: 29.08.2023 [19] BAL , “Hong Kong “.hk” ve Çin “.cn” ülke kodu üst düzey alan adları için de yetkilidir. “ [20] https://www.adrforum.com/domain-dispute/resources Erişim Tarihi: 31.08.2023 [21] BAL, s.326 [22] KAYA, Mehmet Bedii s.1471 [23] https://www.icann.org/urs-en Erişim Tarihi 22.08.2023 [24] KAYA, Mehmet Bedii, s.1472 [25] https://newgtlds.icann.org/sites/default/files/procedure-01mar13-en.pdf Erişim Tarihi: 24.08.2023 [26] TRABİS’in 14.09.2022 tarihinde Faaliyete Başlamasına İlişkin Duyurusu https://www.btk.gov.tr/duyurular/trabis-in-14-09-2022-tarihinde-faaliyete-baslamasina-iliskin-duyuru Erişim Tarihi: 29.08.2023 [27] İnternet Alan Adları Yönetmeliği Madde 23 [28] https://www.trabis.gov.tr/page/3 Erişim Tarihi: 01.09.2023 [29] İnternet Alan Adları Yönetmeliği Madde 25 [30] https://www.uyusmazlik.com.tr/ [31] Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği UCM-2022-00003 Başvuru numaralı 08.11.2022 Tarihli Hakem Kararı [32] Bilgi Teknolojileri& İnternet Güvenliği Derneği UCM-2022-00009 Başvuru Numaralı 04.11.2022 Karar Tarihli Hakem Kararı

98 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page